Burn Out

Hulp nodig bij een burn out?
Binnen een paar behandeling resultaat door
de unieke combinatie van
lichaamsgerichte therapie, Coaching en Voedingstherapie
(een aanvullende massage is ook mogelijk)



Van aanhoudende stress over een langere periode kun je overspannen raken. Als je daartegen geen maatregelen neemt en op dezelfde voet doorgaat, kan dit een burn out veroorzaken. Dit betekent letterlijk dat je 'opgebrand' bent. Vaak kan het dan lang duren voordat je weer aan het werk kunt.

Burn out is een situatie van chronische negatieve stress die mensen het gevoel geeft dat ze sturing over het eigen leven kwijt zijn. Mensen voelen zich emotioneel en soms ook lichamelijk volledig uitgeblust, voelen zich machteloos en gaan zichzelf, hun prestaties en hun omgeving steeds negatiever beoordelen. Burn out is iets anders dan stress. Stress is onderdeel van het leven. Iedereen heeft er wel eens last van en dat is lang niet altijd alarmerend. Vaak is het net het duwtje dat iemand nodig heeft om tot goede prestaties te komen. Het wordt pas zorgwekkend als de spanning niet verdwijnt als de stresssituatie voorbij is. Als mensen last houden van slapeloosheid, onrust of hoofdpijn terwijl die spannende presentatie allang achter de rug is.

Van aanhoudende stress of onderbelasting en verveling ( Bore out) over een langere periode raak je overspannen. Als je daartegen geen passende maatregelen neemt, kan die overspannenheid zich tot een echte burn out ontwikkelen. De klachten van een burn out zijn heftiger dan die van overspannenheid en duurt over het algemeen ook langer. Burn out is met andere woorden een hardnekkige en ernstige vorm van overspannenheid.

Typerend voor burn out is dat het niet blijft bij stressklachten alleen. Daardoor zijn rust en ontspanning, meestal afdoende om een overspannenheid tegen te gaan, ook niet meer voldoende om er bovenop te komen. Burn out is vaak het gevolg van jarenlange overbelasting. Op den duur wordt het moeilijk om nog ergens voldoening in te vinden, bijvoorbeeld in het werk. Dit heeft uiteraard grote gevolgen voor het functioneren en de omgang met collega's. Iemand met burn out klachten kan zich cynisch gaan opstellen naar zijn omgeving. Vaak is er ook sprake van een laag gevoel van eigenwaarde en andere negatieve gevoelens. Dit kan vervolgens leiden tot depressie.

Burn out ontstaat niet van de ene op de andere dag. Het is een langzaam proces, soms van vele jaren, waarin mensen hun reserves steeds verder uitputten totdat ze op een dag simpelweg niet meer kunnen. Er is ook niet één oorzaak voor aan te wijzen. Deskundigen wijzen op een combinatie van persoonskenmerken (perfectionisme, plichtsgetrouwheid, moeilijk nee kunnen zeggen, slecht kunnen delegeren) en werksituatie (tegenstrijdige verwachtingen van baas en werknemer, onduidelijkheid over rol en functie-inhoud, te grote werkbelasting). De klachten zijn voor iedereen anders. Er wordt wel eens gezegd dat stress iemands zwakke plekken blootlegt. Voor de één uit het zich in slapeloosheid, opgewondenheid of onzekerheid en angst. Een ander heeft last van hoofdpijn, hartkloppingen, stramme spieren of concentratieproblemen.

Wat zijn de symptomen van burn out?

Er kan een hele reeks klachten ontstaan, zowel van lichamelijke als geestelijke aard.

Lichamelijke klachten kunnen zijn:
futloosheid
hoofdpijn
slapeloosheid
vermoeidheid
versnelde hartslag
verminderde afweer
gewrichts- en spierklachten
trillen, zweten
hyperventilatie
overgevoelig voor licht en geluid
De geestelijke klachten kunnen zijn:
gespannen zijn
prikkelbaarheid, chagrijnig zijn
onevenwichtig gedrag (labiliteit)
concentratieverlies
vergeetachtigheid
emotionele problemen
snel opgewonden en nerveus
gefrustreerd zijn
geen zin in seks
minder goed functioneren (zowel privé als op het werk)
onzekerheid en gevoelens van angst

Hoe voorkom ik een burn-out?

*Sta dagelijks stil bij wat je hebt gedaan en hoe je je daarbij voelde. Waar krijg je energie van en welke activiteit veroorzaakt stress?

*Maak tijd voor ontspanning: bedenk vijftig dingen die je echt leuk vindt en neem dagelijks tijd om minstens één ding te doen.

*Doe af en toe lekker helemaal niets. Gewoon een uurtje dagdromen of ongestoord muziek luisteren.

*Durf nee te zeggen! Wees trouw aan jezelf (je bent het waard!) en bewaak je eigen grenzen.

*Leef gezond. Beweeg, neem een goede nachtrust, let op je voeding en drink veel water.

*Leef NU, niet in het verleden, niet in de toekomst maar nu. En geniet. Morgen kan alles anders zijn.

*Doe werk waar je van houdt (volg je intuïtie) en waar je goed in bent (daar krijg je namelijk energie van)

*Doe 1 ding tegelijk. Niets zo energievretend als meerdere dingen tegelijk doen.

*Zie de positieve kant van dingen (heeft de trein vertraging? Mooi dan heb je de tijd om even een tijdschrift te kopen)

*Vergeef de mensen om je heen. Niets zo energievretend als boos zijn of wrok koesteren.

*Ruim op (weggooien!), dat creëert ook ruimte in je hoofd.

Nog meer tips vind je hier!

Hoe herstel ik van een burn out?
Binnen de Sensi Therapie hebben we een heel mooi Burn out protocol wat drukpunt- en lichaamsmassage combineert met het bespreken van thema's waar je tegen aan loopt, een voedingsadvies en orthomoleculaire aanvullingen. Deze combinatie levert ontzettend goede resultaten op! Het is mogelijk om de sessie af te sluiten met een ontspannende massage.

Jouw investering?


Een behandeling in mijn praktijk in Klaaswaal kost € 70,- contant en duurt ongeveer 1,5 uur. Alle bedragen zijn inclusief BTW.


Bij verhindering minimaal 24 uur van te voren doorgeven anders ben ik genoodzaakt de gereserveerde tijd in rekening te brengen.