zondag 4 november 2018

Goedkoopste superfood ooit!?
Gezonde darmen en daardoor meer energie door een pakje aardappelzetmeel van € 0,49?

In het kort komt het hier op neer:
De meeste koolhydraten in voeding bestaan uit zetmeel. Zetmeel is een lange keten van glucose die bv. wordt gevonden in granen en aardappels. Maar niet al het zetmeel dat we eten wordt ook verteerd. Resistent zetmeel is bestand tegen vertering en werkt als een oplosbare vezel. Resistent zetmeel passeert onverteerd de maag en dunne darm en bereikt uiteindelijk de dikke darm waar het ervoor zorgt dat de goede bacteriën gevoed worden. Daarnaast verlaagt het de PH waarde in de darmen waardoor slechte bacteriën niet overleven en waardoor de darmwand gerepareerd wordt en gezond blijft.

Voordelen hier van zijn:
Mineralen worden beter opgenomen.
Een stabielere suikerspiegel waardoor het een gunstige invloed kan hebben bij diabetes.
Je zit eerder vol waardoor je makkelijker afvalt.
Minder/ geen ontstekingen in het lijf.
Positieve invloed op darmziekten zoals Crohn, obstipatie etc.
Beter immuunsysteem en meer energie.

Resistent zetmeel zit in rauwe aardappelen (vandaar aardappelzetmeel), groenen bananen, gekookte en afgekoelde rijst, aardappels en peulvruchten.

Aan te raden is om de hoeveelheid resistent zetmeel beetje bij beetje op te voeren en met weinig te beginnen. Als je te snel met grote hoeveelheden begint kun je last krijgen van winderigheid. Aardappelzetmeel koop je gewoon in de supermarkt. Het liefst de biologische van Joannusmolen maar die van Honig is ook goed. Zolang het maar ongemodificeerd is (ongemodificeerd is onverhit en makkelijk te mengen met water).

Je begint met 1 theelepel op te lossen in een beetje water en dit voer je op naar 4 theelepels verdeelt over de dag.

Wist je dat we 10 keer meer darmbacteriën hebben dan we zelf uit cellen bestaan? Als je onze darmen open zou snijden en plat zou maken zouden ze een voetbalveld kunnen vullen! Dan zou je kunnen zeggen dat 90% van wat we eten voor onze darmbacteriën is en slechts 10% voor onze cellen. Dat is wel een eye-opener, niet?!

Meer info en studies vind je o.a. op deze sites:
https://www.eetgoedvoeljegoed.nl/resistent-zetmeel-superfood-voor-je-darmen/
https://energiekevrouwenacademie.nl/resistent-zetmeel-gezonde-darmen/
https://www.ahealthylife.nl/resistant-starch-breng-je-gezondheid-naar-een-hoger-plan/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten