dinsdag 3 februari 2015

Tips bij burn out



“Rust nemen” Ooit gold het voor alle klachten maar sinds een paar jaar is in beweging blijven het toverwoord. Ook tegen werknemers die met een burn out kampen wordt gezegd dat ze naar hun werk moeten gaan. Ook, juist, wanneer die klachten met hun baan samenhangen. Het blijkt immers dat mensen eerder herstellen wanneer ze dat wat ze tijdens een therapie leren, direct op hun werk in praktijk kunnen brengen.

In mijn praktijk zie ik geregeld mensen die al maanden thuis zitten. Ze kwamen bij een therapeut die diep ging graven in plaats van gerichte therapie en handvatten te geven om verder te komen. Daar schieten deze mensen weinig mee op. Terugkeer wordt zo ook erg heftig al was het maar omdat de drempel om weer aan het werk te gaan, hoger wordt naarmate je langer thuiszit. Binnen de Sensi Therapie hebben we een heel mooi burn out protocol wat drukpuntmassage combineert met het bespreken van thema's waar je tegen aan loopt, een voedingsadvies en orthomoleculaire aanvullingen. Deze combinatie levert ontzettend goede resultaten op! Het is mogelijk om de sessie af te sluiten met een ontspannende massage.

Zeven tips:
Houd contact, zelfs al moet je er niet aan dénken! Zorg dat je je collega’s blijft zien, al is het maar door geregeld koffie met ze te drinken.

Neem snel weer taken op je, desnoods klussen die niet bij je werk horen. Begin met een paar uur per week en maak je collega’s duidelijk dat je niet op andere klussen aangesproken kan worden. Accepteer dat de lat even wat lager ligt. Bouw “conditie” op.

Vertel collega’s wat je scheelt, want anders dan een gebroken been is een burn out niet zichtbaar. Komen collega’s met vragen die je liever niet beantwoordt? Antwoord dan standaard “Aardig dat je er naar vraagt. Maar weet je, die vraag is echt niet 1-2-3 te beantwoorden”. Oefen een standaard zin voor je terug keert.

Zoek je zwakke punten, de eigenschappen die je gevoelig maken voor een Burn out. Deskundigen wijzen op een combinatie van persoonskenmerken (perfectionisme, plichtsgetrouwheid, moeilijk nee kunnen zeggen, slecht kunnen delegeren) en werksituatie (tegenstrijdige verwachtingen van baas en werknemer, onduidelijkheid over rol en functie-inhoud, te grote werkbelasting).


Maak nieuwe gedragsregels en oefen daarmee
. ‘geregeld pauzeren, vaker je kamerdeur dicht’. Een nieuwe manier van doen én denken.

Leer stress signalen herkennen zodat je weet wanneer het je teveel wordt. Dit lijstje moet bij wijze van spreken naast je op je bureau liggen.

Stel een duidelijk opbouwschema op en houd je daaraan. Als het weer beter gaat kan de verleiding groot zijn meer op je te nemen, maar dat is niet verstandig. Pas het schema niet te snel aan. Ook niet als het niet goed gaat, soms is het goed om te kijken wat er gebeurt als je over je grenzen heen gaat.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten