zaterdag 29 november 2014

Loslaten

Loslaten is accepteren dat het is zoals het is.

Als controle freak is dit, nog steeds, mijn grootste les. Het grappige is dat ik veel cliƫnten heb die tegen hetzelfde aanlopen. Blijkbaar trek je echt de cliƫnten aan die bij je passen.

Controle willen hebben geeft een gevoel van veiligheid en onafhankelijkheid. En er is niets mis mee, behalve als je niks meer uit handen durft te geven en ’s nachts wakker ligt van de zorgen.

En om maar gelijk een misverstand uit de weg te ruimen: Accepteren dat het is zoals het is, betekent niet dat je geen moeite moet doen om de situatie te veranderen ;-)

Laten we beginnen bij het begin: Wat wil je loslaten? Een probleem, een moeilijke situatie, je partner, verdriet of pijn? Belangrijk is om niet alleen de situatie of het probleem te zien maar vooral de emoties die er omheen spelen. De slechte relatie met je moeder is vooral naar omdat je nog steeds op haar goedkeuring zit te wachten. Je partner kun je niet loslaten ook al is de relatie slecht, omdat je bang bent het niet alleen te redden. Als je ziet welke emotie erachter zit kun je daar mee aan de slag. Voel die emotie dan zonder erin te verdrinken. Probeer een slachtoffer gedrag te vermijden maar kijk naar jezelf zoals je naar een goede vriend(in) zou kijken. Ja, het is gemeen/pijnlijk/verdrietig maar;

Het is zoals het is.

Het enige dat je kunt veranderen is hoe je er zelf mee omgaat, de ander kun je nooit veranderen. Als je dit echt beseft kun je loslaten.

Als dit niet vanzelf gaat kun je visualiseren: Sluit je ogen en stel je voor dat wat je los wilt laten met een draadje aan je vast zit. Neem in gedachten een schaar en knip het draadje door en zeg in gedachten “ik laat je los”.

Door het doorvoelen van je emoties, krijg je meer inzicht in jezelf en in je patronen en ga je je steeds vrijer voelen. En bedenk: Als je een zaadje plant ga je het ook niet steeds opgraven om te zien hoe het gegroeid is, dat is ook een vorm van loslaten. Je vertrouwt erop dat het zaadje het doet omdat jij de juiste voorwaarden hebt geschept (goede aarde, water, daglicht). Zo werkt het met alles, heb jij er alles aan gedaan? Dan kun je nu loslaten en bedenk “de ander kun je nooit veranderen”…
Geen opmerkingen:

Een reactie posten