zondag 9 november 2014

Voordelen van mediteren!

Nog maar een paar jaar geleden was meditatie bijna synoniem met New Age clubjes en hippies op geitenwollen sokken. Gelukkig is het ondertussen wetenschappelijk bewezen dat meditatie helpt te ontspannen en dat het energie geeft. Meditatie maakt rustig maar tegelijkertijd alert. Het verlaagt de bloeddruk, spierspanning en hartslag. Heb ik je aandacht nog? Mooi, want wat me opvalt is dat de meeste mensen het veel te moeilijk zien. Afgelopen week had ik een cliënt die mediteren 10 stappen te ver vond. Maar als hij uit zijn werk kwam ging hij wel eerst een half uur op de bank naar zijn aquarium zitten kijken om te ontspannen. Laat dat nou ook een vorm van meditatie zijn!

Mediteren is niets meer dan stil zitten en je ergens op concentreren. Dat kan een beeld zijn maar ook een woord dat je steeds herhaalt (mantra) of je ademhaling. De gedachten die op komen laat je zoveel mogelijk gaan zonder er wat mee te doen. Zonder er een oordeel over te vellen. Mij gebeurt het echt wel eens dat ik na 5 minuten afdwalen denk “Oh ja, ik was aan het mediteren, even terug naar mijn ademhaling …”. Concentratie brengt het lawaai in je hoofd tot rust. Zorgen, vervelende herinneringen worden onderdrukt.

Als je dit kunt is er een stap verder. Een meer “open” meditatie techniek waarbij je juist volledig bewust bent van alles wat er binnen in je gebeurt. Je observeert (zonder oordeel!) en probeert alles te laten zijn. Zo kom je tot inzichten.

Al na 20 minuten mediteren vindt er een lichamelijke reactie plaats. De ademhaling wordt rustig, de hartslag neemt af en het brein produceert het soort hersengolven dat ook toeneemt vlak voor je in slaap valt. Dagelijks oefenen kan beschermen tegen stress en stressgerelateerde klachten zoals hoge bloeddruk, pijn, slapeloosheid, allergieën.

Tips voor beginners:

Begin met 10 minuten per dag en bouw de tijd langzaam iets op. Kies een ruimte waar je niet gestoord wordt maar je kunt ook mediteren in de trein!
Zoek een goede houding. Ontspannen zonder het risico dat je in slaap valt. Liggend mediteren kan dus best maar niet als je moe bent!
Terwijl je normaal, ontspannen ademt concentreer je op je ademhaling. Doelstelling is om je adem te ervaren zonder deze te sturen of te veranderen. Soms zul je de adem voelen als een koele stroom in de neus, of je kunt de adem waarnemen als de beweging van je borstkas of het op en neer gaan van je buik.
Als je gedachten afdwalen is dat niet erg. Probeer niet te oordelen maar gewoon rustig terug te gaan naar waar je op concentreert. Oefening baart kunst en elke minuut concentratie is er één!

Over een minuut gesproken, als je vindt dat je echt geen tijd hebt om te mediteren heb ik een tip voor je:

Hieronder vind je een meditatie van 1 minuut. Het filmpje duurt iets langer maar het laat zien hoe je al een verschil kan maken met 1 minuut geconcentreerde aandacht. Een aanrader! Er is een app van te vinden in Google Play en in de App store voor de Iphone.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten