woensdag 16 april 2014

Een leuker leven: Geluk!

Voor sommige mensen lijkt het zo gewoon om gelukkig te zijn. Heb jij er af en toe moeite mee? Dan is er goed nieuws: geluk kun je afkijken.


Zo begint het artikel in de Santé van april 2014. En het sluit zo mooi aan bij mijn blogs over een leuker leven dat ik het jullie niet wil onthouden!

Uit (Amerikaans) onderzoek blijkt dat vijftig procent van je welzijn genetisch is bepaald, tien procent hangt af van je leefomstandigheden (arm, rijk, gezond) en de overige veertig procent heb je zelf in de hand! Geluk is dus gedeeltelijk een keuze. Maar wat doen gelukkige mensen dan anders? In ieder geval maken ze gebruik van positieve denkpatronen.

Gelukkige mensen zijn vriendelijk

Gelukkige mensen zijn vriendelijk en zachtaardig naar anderen. Die vriendelijkheid komt vaak voort uit zelfcompassie: gelukkige mensen zijn ook vriendelijk voor zichzelf, en behandelen andere mensen daarom zoals ze zelf behandeld willen worden. Voor de dalai lama is aardig zijn zelfs de kern van het menselijk welzijn. “Mijn religie is vriendelijk zijn”, is zijn bekende uitspraak. Ga eens op je eigen dagelijkse gedrag letten. Geef jij genoeg complimentjes? Laat je weleens iemand voorgaan bij een lange rij? Wanneer was de laatste keer dat je iemand belangeloos hebt geholpen?

Gelukkige mensen durven los te laten

Je kunt je humeur soms flink laten verpesten door slecht weer, file, de ruzie van je kinderen of drukte op je werk. Maar gelukkige mensen laten hun humeur niet afhangen van omstandigheden. Als iets anders loopt, stellen zij hun verwachtingen bij, waardoor ze minder teleurgesteld zijn. Om dat te bereiken moet je een belangrijk patroon doorbreken: je behoefte aan controle en je hang naar perfectie. “Psychologen die mensen begeleiden met perfectionisme drang, concluderen dat loslaten uiteindelijk het grootste gevoel van controle geeft. Je bent namelijk niet meer afhankelijk
van iets of iemand om toch een leuke dag te hebben.

Gelukkige mensen hebben zelfvertrouwen

Het blijkt dat niet rijkdom, familie of liefde maar zelfvertrouwen de grootste bron van geluk is. Gelukkige mensen vinden dat ze iets kunnen (een vaardigheid) en ze waarderen zichzelf (vinden dat ze er toe doen). Meer zelfvertrouwen kun je op verschillende manieren krijgen. Denk aan een “dankbaarheids dagboekje” met daarin wat er die dat goed ging en waar je dankbaar voor bent. Of je houding; rechtop. Het beste is om zelfvertrouwen uit jezelf te halen maar het is ook helemaal niet verkeerd om af en toe bevestiging aan de mensen om je heen te vragen! "Wat vind je eigenlijk zo leuk aan mij?"

Gelukkige mensen zijn sociaal

Extraverte (gericht naar buiten) mensen zijn vaak gelukkiger en vrolijker dan introverte mensen. Dat is een deel van je karakter en kan je niet zomaar veranderen. Toch kun je ervoor zorgen dat je meer tijd met anderen doorbrengt. Investeer in je geliefden en sta open voor nieuwe mensen in je leven.

Gelukkige mensen zijn optimistisch

Optimisme is aan te leren! Het is een manier van denken! Dus leg je eigen criticus (het negatieve stemmetje in je hoofd) het zwijgen op. Herken negatieve gedachten en verander ze in positieve. Als je vaak het woordje “moet” gebruikt, verander dat dan in “wil”. “Ik moet boodschappen doen” wordt dan “Ik wil boodschappen doen” en dat klinkt toch net even anders!

Wees lief voor jezelf!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten