donderdag 27 maart 2014

Een leuker leven; Energiebalans


De afgelopen dagen zat ik niet lekker in mijn vel. Je herkent dat vast wel, beetje down en moe, moe, moe.
Natuurlijk heb ik als therapeute alles in huis om dat te verhelpen. Het rare is alleen dat ik daar pas 3 dagen later mee begon ;-) Blijkbaar had ik het nodig om even in mijn coconnetje te kruipen.
Maar daar ben ik nu uit gekropen. Goed getimed om deze blog te schrijven.

Het allerbelangrijkste; natuurlijk heb ik me afgevraagd waar het gevoel vandaan kwam. Was het überhaupt wel mijn gevoel? Of had ik iets van een cliënt over genomen. Te veel gewerkt? Te weinig buiten geweest? Hormonen? De “Geert Wilders” ellende, die ik me heel erg aantrek. Een vriendschap die verwatert?

Ik denk zo’n beetje alles bij elkaar!

Volgende stap was mijn voeding; nu eten wij al heel gezond maar juist als je in een dip zit heb je behoefte aan zoet, aan snelle koolhydraten. Belangrijk is om daar maar héél even aan toe te geven! (Liever niet natuurlijk maar soms is zondigen best lekker). Dus ik at extra groenten en salade, maalde wat keltisch zeezout door mijn water én zorgde dat het snoepkastje op slot was en de sleutel op zolder!

Ik hing mezelf geel calciet om (maakt positief en zonnig), ging vroeg naar bed en gaf mezelf de ochtend vrij. Ruimde een kast op (dat geeft ook ruimte in je hoofd) en genoot van de buitenlucht.

Kortom, ik luisterde (uiteindelijk) vol aandacht naar wat mijn lichaam en geest nodig had. We negeren te vaak onze lichamelijke signalen. Vooral omdat we te druk zijn. Daardoor raken we oververmoeid, gestrest. Luister eens naar je lichaam en voel waar het behoefte aan heeft! Ben je moe? Ga dan lekker liggen. Eet alleen als je honger hebt. Bedenk waar je zin in hebt, dat is vast precies wat je nodig hebt. Eindig ’s avonds met een rustig moment voor jezelf. Zet een grote pot thee, zet een lekker muziekje op en laat de gedachten gewoon rustig komen.

De dingen die je doet, moeten niet meer energie kosten dan opleveren. Is dat wel het geval, dan raakt de balans verstoord en kun je klachten krijgen. Het kan je stemming bv negatief beinvloeden. Het is daarom goed om eens in de zoveel tijd na te denken over de vraag; wat in mijn leven geeft mij op dit moment energie, wat in mijn leven kost mij energie? Maak eens een lijstje! Veel mensen doen dat al automatisch. Ze blikken met Oud en Nieuw of hun verjaardag terug op het afgelopen jaar. Je kunt op zo'n moment tot de conclusie komen dat iets in je leven je (te) veel energie kost.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten