zaterdag 15 oktober 2016

Tips om te ontspannen.


Als ik aan cliƫnten vraag wat ze doen om te ontspannen en waar ze energie van krijgen, dan blijkt het vaak moeilijk om daar antwoord op te geven. Veel mensen leven in een sleur van opstaan, snel ontbijten (als dat al lukt), in de file staan, een lange dag werken, in de file staan, moe thuis komen, eten, TV kijken en slapen. En allemaal verlangen ze vanaf hun eerste kopje koffie op de maandagochtend weer naar het weekend, wat vaak ook helemaal vol gepland staat met boodschappen, klusjes in en om het huis, saaie zit-verjaardagen en familieverplichtingen. Soms hebben ze niet eens genoeg tijd om bij te komen...

En dat bijkomen is juist zo belangrijk. Stress heeft meer gevolgen voor je gezondheid dan je denkt. Ik noem er een paar; vermoeidheid, rugpijn, hoofdpijn, maagklachten, verkoudheid, lusteloosheid, veel roken/drinken, minder zin in seks, concentratieproblemen, depressieve gevoelens etc.

Belangrijk is natuurlijk om te weten waar de stress vandaan komt maar misschien nog belangrijker is om te weten wat je er aan kunt doen.

Misschien verwacht je het niet maar het allerbelangrijkst is om goed te ademen. Kijk eens waar jouw adem zit. Hoog of zoals het hoort in je buik? Leg je beide handen op je buik en volg je adem. Voel hoe je buik met elke inademing omhoog komt en bij elke uitademing weer terugzakt. Dit zorgt direct voor ontspanning. Leer het jezelf aan om een paar keer per dag met je aandacht naar je adem te gaan. Dit kan bv als je in de auto zit, als je je tanden poetst, als je op de wc zit. Zet een alarm in je mobiel. Pak in ieder geval een vast moment.

Met stip op nummer 2 staat je voeding. En dit wil je natuurlijk niet horen maar maximaal 2 kopjes koffie per dag is echt het beste. Dit geldt trouwens ook voor zwarte thee. Drink liever verschillende soorten kruidenthee of water (lekker met citroen of munt erin). Doe ook de suiker in de ban. Suiker verbrandt snel en geeft een snelle energiekick maar op de lange termijn neemt je energie juist af. Als er een overschot aan suiker is geeft de alvleesklier een stoot extra insuline om de suikers op te laten nemen door lichaamscellen. Nu zakt de bloedsuikerspiegel in korte tijd weer flink door het werk van de insuline en dat is je dip. Geen suiker = geen dip. Probeer dus de inname van suikers en zoetstoffen te beperken dus ook dextrose, fructose, maltose, galactose, sacharose en glucose (alles wat eindigt op “ose”) maar ook honing, kandij, stroop, siropen.
En vermijdt synthetische zoetstoffen. Dit zijn stofjes die o.a. Light producten zoet maken. Synthetische zoetstoffen zorgen ervoor dat je minder snel dik wordt maar het effect op je hersenen is gelijk aan echte suiker.

En natuurlijk weet je dit al: Beweeg! Lichaamsbeweging is een van de simpelste manieren om stress tegen te gaan. Door te bewegen worden chemische stoffen afgevoerd die door de stress zijn opgehoopt. Bovendien helpt het om de spieren te ontspannen en je conditie en weerstand te verhogen. Kies een sport die je leuk vindt anders hou je het niet vol. Zoek een sportmaatje of doe het in groepsverband, dat zorgt voor een stok achter de deur. Het hoeft niet moeilijk, een stuk wandelen in je lunchpauze is prima. En denk eens aan Yoga, echt ook voor mannen! Een hele goede sessie voor beginners vind je hier. Dit kun je gewoon thuis doen.

Als ik nu over mediteren begin, ben ik dan je aandacht kwijt? :-) Mediteren is niet meer dan je aandacht in het NU houden. Dit kan simpelweg door je ademhaling te volgen. En natuurlijk komen er gedachtes op. De kunst is om daar niks mee te doen. Niet te oordelen, gewoon accepteren hoe het is. Je zult merken dat er dan steeds langere stiltes tussen de gedachtes zijn. En dit mediteren kan dus ook gewoon in de rij voor de kassa! Een heel leuk filmpje vind je hier. De moeite waard en het kost je 5 minuten van je tijd. Oh en als je de smaak te pakken hebt: Een hele leuke app is Headspace. Dit zijn Engelstalige begeleide meditaties op elk niveau. De eerste 10 sessies op beginnersniveau zijn gratis.

En nog even een laatste, simpele manier om te ontspannen: Muziek!
Rustige muziek zorgt voor een lagere productie van stresshormonen en maakt endorfine vrij in de hersenen, morfineachtige stoffen die pijn verlichten en de stemming verbeteren. Van het "Air" van Bach is aangetoond dat het de hartslag vertraagt, de bloeddruk doet dalen, de ademhaling rustiger maakt en spierspanning vermindert. Het moet natuurlijk wel je smaak zijn ... niet alleen klassieke muziek is rustgevend. Muziek met een ritme dat gelijk is aan onze hartslag tijdens ontspanning werkt het best. Bv Watermark van Enya of We Can Fly van Cafe Del Mar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten