woensdag 20 juni 2018

The Work van Byron Katie


Via enkele krachtige, korte vragen je eigen gedachten zó onderzoeken dat je tot de kern komt van wat je pijn doet, zodat je het bij de bron kunt oplossen – dat is in het kort het gedachtegoed van Byron Katie.

Byron Kathleen Reid werd ernstig depressief toen zij in de dertig was. Gedurende een periode van tien jaar nam haar depressie alsmaar toe en Katie (zoals zij genoemd wordt) was zelden in staat haar slaapkamer te verlaten. Toen, op een morgen ervaarde ze vanuit de diepste wanhoop een levensveranderend inzicht.

Katie zag dat ze leed wanneer ze haar gedachten geloofde, en niet leed wanneer ze haar gedachten niet geloofde. Wat de oorzaak was van haar depressie, lag niet in de wereld om haar heen, maar in wat zij geloofde over de wereld om haar heen. In een flits van inzicht zag ze dat onze poging om geluk te vinden omgekeerd werkte—in plaats van hopeloos te proberen de wereld aan te passen aan onze gedachten over hoe het 'zou moeten' zijn, kunnen we deze gedachten onderzoeken. En door de realiteit te aanvaarden zoals deze is kunnen we een onvoorstelbare vrijheid en vreugde ervaren. Het gevolg was dat een bedlegerige, suïcidale vrouw vervuld werd van liefde voor alles wat het leven brengt.

De vier simpele vragen uit The Work-methode helpen je om gedachten geen loopje met je te laten nemen, maar er op een andere manier naar te kijken. De afstand die daardoor ontstaat, zorgt er vervolgens voor dat we milder worden. Voor onszelf én voor anderen om ons heen. Of zoals Katie zelf zegt: ‘Ik laat mijn gedachten niet los. Ik benader ze met begrip en dan laten ze míj los.’

Destructieve gedachten?
Stel jezelf deze vier vragen (en schrijf de antwoorden op papier):

1. Is het waar?

2. Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?

3. Hoe reageer je, wat gebeurt er wanneer je die gedachte gelooft?

4. Wie zou je zijn zonder die gedachten?

Hier kun je een hele uitgebreide, gratis, Nederlandse uitleg vinden.Geen opmerkingen:

Een reactie posten