zaterdag 17 februari 2018

De Orgaanklok

Ons humeur en energieniveau verschilt nogal eens van moment tot moment gedurende de dag. Dat zou iets kunnen zeggen over één van je organen.

Een goed artikel op A Healthy Life. Interessant als je bv. elke nacht op het zelfde tijdstip wakker wordt.

De huidige westerse wetenschap is pas sinds enkele jaren op de hoogte van het verschijnsel bioritme, maar de Chinezen weten al vele duizenden jaren dat ons lichaam volgens een energetische klok functioneert. Zij geloven dat er gedurende de 24 uren van de dag de Chi (oftewel levenskracht) door het lichaam stroomt. Volgens de Chinese geneeskunde stroomt er soms wat meer Chi en soms wat minder door de organen. Dit gebeurt volgens het eb en vloedprincipe. Er zijn 12 orgaansystemen die per dag elk 2 uur een verhoogde activiteit vertonen. Op het moment dat dit orgaansysteem actief is (dus vloed) vindt in het tegenoverliggende systeem juist een verminderde activiteit plaats (eb):


In onze organen liggen emoties opgeslagen. Als je op het tijdstip van het desbetreffende orgaan deze emoties ervaart, dan kan het een emotionele detox van het orgaan zijn. Dat betekent dan dat er werk aan de winkel is.

Het uiten van emoties wordt binnen de Chinese geneeskunst als heel belangrijk gezien, omdat anders je Chi, de levenskracht, kan stagneren. Deze emoties kunnen zich in je organen opslaan om als buffer te dienen, met ziekte als gevolg.

1-3 uur: de lever
Gedurende deze tijd laadt de lever zich weer op. Het ontgiften gebeurt hier op zowel fysiek als mentaal niveau. Als je niet je rust op dit tijdstip neemt, kunnen boosheid, frustratie en woede toenemen. Als je telkens wakker wordt op dit tijdstip, kan het zijn dat je de bovengenoemde emoties onvoldoende een plek geeft.

3-5 uur: de longen
In vele geloofsstromingen begint men op dit tijdstip met mediteren omdat de longen zorgen voor de ademhaling en verbinding met het geheel en dus ook de goddelijke inspiratie. In onze longen zit verdriet opgeslagen. Pijnlijke longen kunnen een uiting zijn van onverwerkte emoties.

5-7 uur: de dikke darm
Dit orgaan staat voor het loslaten. Het laten gaan van datgene wat je niet meer nodig hebt. Uit angst houden we veel te veel vast. Loslaten is één van de belangrijkste dingen die we in het leven kunnen leren. Een toiletbezoek voor de grote boodschap is op dit tijdstip volgens de Chinezen aan te raden. Je laat dan letterlijk los.

7-9 uur: de maag
Op dit tijdstip is de maag op z’n actiefst. De Chinezen raden dan ook aan de grootste maaltijd van de dag op dit tijdstip te eten. Daarom eten ze in China ook warm in de ochtend. De emotie van de maag is walging.

9-11 uur: de milt
Hier hoort ook de alvleesklier bij, het orgaan dat de spijsverteringsenzymen produceert, zodat de voedingsstoffen uit het ontbijt ook daadwerkelijk opgenomen kunnen worden. Dit is een goede tijd om aan het werk te gaan. Emoties die bij deze organen horen zijn een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen.

11-13 uur: het hart
Dit is het orgaan dat alle nutriënten rondpompt. Een licht middagmaal is aan te raden, waarna je even een middagdutje doet. Een kop thee kan vitaliserend werken. Gevoelens van extreme blijheid en plezier kunnen op dit tijdstip worden ervaren.

13-15 uur: de dunne darm
Hier wordt het gegeten voedsel benut voor de opbouw van het lichaam. Het is goed om je op dit moment te bewegen en dagelijkse taken uit te voeren. Als je vaak gevoelens van onzekerheid en kwetsbaarheid ervaart, kan de energie van de dunne darm verstoord zijn.

15-17 uur: de blaas
Dit is het moment waarop je vermoeidheid kunt ervaren. Meestal is dit een teken dat je te weinig hebt gedronken. Het kan ook zijn dat je te weinig zout hebt binnengekregen. De industrie speelt hier handig op in met het zogenaamde Cup-a-Soup momentje. Neem liever een misosoepje, gezond en lekker. Als je je op dit moment vaak geïrriteerd voelt, kan het zijn dat je blaasenergie stagneert.

17-19 uur: de nieren
Dit orgaan filtert je bloed om de chemische samenstelling hiervan gelijk te houden. Een maaltje kunnen je nieren daarom wel gebruiken. Als de meridianen van je nieren verstoord zijn kun je klachten krijgen aan je rug of angstig worden.

19-21 uur: de bloedsomloop
Dit orgaan brengt alle voedingsstoffen waar ze moeten zijn. Het is goed om op dit moment iets te lezen of te mediteren. Zware mentale arbeid kun je op dit moment beter achterwege laten. Volgens de Chinezen is het goed om op dit moment seks te hebben, vooral als je zwanger wilt worden. Stagnatie van deze meridianen kan ervoor zorgen dat je moeite hebt om je emoties te laten zien.

21-23 uur: de drievoudige verwarmer
Dit is niet echt een orgaan, maar meer een soort energetisch systeem dat helpt het evenwicht in ons lichaam te bewaren. Dit is het moment waarop we ons het best kunnen gaan ontspannen. Omring je met positiviteit en kom tot rust, zodat je in een diepe slaap kunt komen.

23-1 uur: de galblaas
De gal staat voor het maken van keuzes. Slaap er een nachtje over. De Yin-energie vermindert en maakt plaats voor meer Yang. Het is belangrijk om op deze tijd te slapen, zodat je zelfvertrouwen en je vermogen om keuzes te maken energetisch worden opgeladen. Elk uurtje voor twaalven telt dubbel!

Tips om je Chi in balans te krijgen:
leer te mediteren
ga op tijd naar bed
pas op met koffie, chocolade en thee

Geen opmerkingen:

Een reactie posten