zondag 7 februari 2016

Hooggevoelig? Al die prikkels!


Hooggevoelig? Al die prikkels!

Voor elke kwaal wordt tegenwoordig een officiĆ«le term in het leven geroepen, zo lijkt het. Alsof we nog niet genoeg labels hebben: hoogbegaafd, hyperactief, dyslectisch… Van de week hoorde ik voor het eerst de term misofonie (een hekel hebben aan geluidjes). Simon Keizer zou deze neurologische aandoening hebben. Hooggevoelig, sommige mensen vinden het allemaal aanstellerij, een mode verschijnsel. Wat ook niet helpt is dat Hooggevoeligheid niet wordt erkend door de reguliere gezondheidszorg.

Een HSP’er (Highly Sensitive Person), is meer dan gevoelig voor prikkels van buitenaf of binnenuit. Dat klinkt misschien als een paranormale gave maar is het niet. Hooggevoeligen hebben simpelweg sterk ontwikkelde zintuigen. Geluiden, geuren maar ook pijn of emoties van anderen kunnen net iets harder binnen komen. Ze beleven de wereld intenser.

Al die prikkels kunnen overweldigend en vermoeiend zijn. HSP’ers hebben daarom sneller last van stress, vermoeidheid, paniekaanvallen of fysieke klachten zoals hoofdpijn en buikpijn. Ook lopen ze meer kans op een burn-out. En om een misverstand uit de weg te ruimen; ook mannen kunnen hooggevoelig zijn!

We leven in een snelle wereld waarin steeds meer informatie op ons afkomt, dan is het makkelijker om overprikkeld te raken. Misschien dat het daardoor lijkt alsof steeds meer mensen hooggevoelig zijn. Ik krijg regelmatig mensen in mijn praktijk die niet eens weten dat ze hooggevoelig zijn maar zich wel altijd anders hebben gevoeld. Dan is een label fijn, het zorgt voor wat houvast. En dat er meer mensen zijn die het hebben en die ook tegen bepaalde dingen aan lopen. Zoals grenzen aangeven. Op het werk maar ook thuis. En de balans vinden tussen prikkels en rust. Ik hou er van om naar een concert te gaan zoals de Vrienden van Amstel bv maar ik heb het opgegeven. Laat mij het maar lekker thuis op tv bekijken. Ook zal ik nooit op zaterdag naar een druk winkelcentrum gaan of meer dan 1 afspraak plannen in het weekend. Kleine aanpassingen die zorgen voor balans.

Voor mij is mijn hooggevoeligheid een verrijking, een gave waarvan ik veel profijt heb tijdens mijn werk. Ik kan me niet alleen goed inleven maar voel ook dingen die de ander niet echt benoemt. Ik toets wat ik voel en geef daarmee de ander de gelegenheid om open te zijn (of niet..).

Ben jij, of je kind, Hooggevoelig? Hier vind je een test.
En hier vind je nog veel meer HSP eigenschappen.

Weet je dat…
… Aan de hersenen te zien is of iemand Hooggevoelig is? Die hebben namelijk een grotere bloedtoevoer naar de gebieden in hun hersenen die te maken hebben met het verwerken van emoties en empathie.

… Ook dieren Hooggevoelig kunnen zijn? Dit is een overlevingsstrategie. Ze zijn opmerkzamer, voelen gevaar aan en observeren voor het handelen. Klinkt dit je bekend???


… Hooggevoeligen niet altijd introvert of verlegen hoeven te zijn? 30 Procent is juist extravert. Zij worden HSS’ers genoemd (High Sensation Seekers). Zij houden van spanning en avontuur en zoeken bewust prikkels op.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten